Evaluatie van het plan voor gendergelijkheid

Op maandag 4 december 2023, heeft de Gemeenteraad van de Stad Brussel de nieuwe versie van het actieplan voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen “BXL Feminist” goedgekeurd, dat werd gestart in 2014. De beoordeelde periode voor deze 5e versie van het plan werd uitgebreid om de periode van september 2020 tot eind 2022 te omvatten. Deze evaluatie, die om de twee jaar plaatsvindt, stelt nieuwe doelstellingen vast die zich uitstrekken tot alle afdelingen van de gemeente. 

 De departementen en diensten van de stad hebben nieuwe doelstellingen voorgelegd aan de Dienst Gelijke Kansen. Dit zijn acties die parallel met de doelstellingen in het geëvalueerde actieplan zijn opgezet, en doelstellingen waaraan ze willen werken voor 2025.“Als openbare instelling is het van vitaal belang om te zorgen voor inclusie van alle burgers in alle domeinen van onze samenleving. Daarom werken we in samenwerking met de cel Gelijke Kansen samen met andere diensten van de stad. We blijven ook samenwerken met ons Stedelijke Adviesraad voor Gelijkheid tussen Vrouwen en Mannen (AGVM), opgericht in 2007, dat zich buigt over alle onderwerpen met betrekking tot gender en adviezen uitbrengt.” verklaart Lydia Mutyebele, Schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel. 

 Het AGVM komt minimaal 6 keer per jaar samen. Dit biedt de gelegenheid om externe adviezen te ontvangen over de maatregelen en vooruitgang die de stad op dit gebied neemt, en om in gesprek te gaan met actoren op het terrein. Het plan evolueert dus op basis van opmerkingen van het AGVM en de resultaten van transversale acties die worden ondernomen. 

 Om echte verandering te bewerkstelligen, begint het werk voor gendergelijkheid al op jonge leeftijd. Het plan implementeert acties met scholen en PMS-centra die zich inzetten tegen genderstereotypen en discriminatie. De stadsbibliotheken organiseren verschillende activiteiten voor studenten van stadsscholen en het grote publiek om deze stereotypen en discriminatie te deconstrueren. Er zijn ook trainingen gelanceerd om het stadspersoneel bewust te maken van dit onderwerp. Het personeel wordt ook gesensibiliseerd voor genderkwesties in openbare aanbestedingen en genderbudgettering. Via het arbeidsbemiddelingscentrum vergemakkelijkt de stad de integratie van vrouwen in de arbeidsmarkt door evenementen te organiseren die specifiek gericht zijn op het uitdagen van genderclichés in de professionele wereld. Een lokaal initiatief tegen intrafamiliaal geweld met 

de naam “project MAYA” heeft het daglicht gezien, een project gedragen door de Stad Brussel, de gemeente Elsene, hun respectieve OCMW’s en de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. 

Bovendien heeft de cel Gelijke Kansen in 2022, als vervolg op het actieplan, het plan “Rien sans mon consentement” gelanceerd, met 77 maatregelen die strijden tegen geweld tegen vrouwen. 

In het verlengde van dit actieplan lanceerde de Eenheid Gelijke Kansen in 2022 het plan “Niets zonder mijn toestemming”, dat 77 maatregelen ter bestrijding van geweld tegen vrouwen omvat. 

Voor 2025 zal de Stad, naast de acties die al lopen, in termen van transversale doelstellingen, werken aan het opnemen van criteria gericht op het bevorderen van gelijkheid tussen vrouwen en mannen bij het lanceren van overheidsopdrachten. De stad zal ook haar uitgaven analyseren vanuit een gelijkheidsperspectief. Er zullen voorlichtings- en bewustmakingsactiviteiten voor het grote publiek worden geïntroduceerd om geweld tegen vrouwen te bestrijden. 

Het doel van het actieplan is om problemen aan het licht te brengen en samen te werken aan duurzame oplossingen. De stad Brussel streeft ernaar om aanzienlijke veranderingen te bewerkstelligen in mentaliteiten, zowel binnen haar administratie als onder de burgers. 

“Wij willen ruimtes creëren die rechtvaardiger en representatiever zijn voor de samenleving, zonder enige vorm van discriminatie. Acties vinden plaats in de openbare ruimte, zoals de feminisering van straten en pleinen, in de sport met als doel gendergelijkheid in sportbeoefening, en in de cultuur met een versterkte zichtbaarheid van vrouwelijke kunstenaars in de openbare ruimte via een street-art parcours. Van de 20 nieuwe muurschilderingen zijn er 17 gemaakt of mede gemaakt door vrouwelijke kunstenaars”, besluit Schepen Lydia Mutyebele. 

Related News