Handvest voor gendergelijkheid

Op maandag 23 januari, in aanwezigheid van schepen Delphine Houba en Lydia Mutyebele Ngoi, engageerden een tiental culturele podia in de stad Brussel zich voor een meer egalitaire, inclusieve en sociaal representatieve culturele sector door het ondertekenen van het Handvest voor Gendergelijkheid.

Samen hebben deze ondertekenaars hun krachten gebundeld om een meer egalitaire en niet-discriminerende sector op te bouwen, terwijl ze samen wegen voor verbetering definiëren. Tegelijkertijd is het doel van de Stad om culturele spelers te voorzien van praktische hulpmiddelen en passende training om hen te ondersteunen bij het implementeren van meer gelijke praktijken op vijf gedefinieerde gebieden: werving, arbeidsomstandigheden, programmering, budget en communicatie.

Oorsprong van het project :

In 2018 mobiliseerden artiesten zich om de invisibilisering van vrouwen in de podiumkunsten aan te klagen. In 2020 leidde deze actie tot het eerste onderzoek in Franstalig België naar de ongelijkheden in deze sector. De bevindingen zijn duidelijk: vrouwen zijn nog steeds het slachtoffer van discriminatie in de culturele sector.

Voor Delphine Houba, locoburgemeester van Cultuur, is dit onaanvaardbaar. “We moeten nu samen actie ondernemen om genderdiscriminatie uit te bannen. Cultuur moet het voortouw nemen in de feministische strijd. Dit handvest is meer dan een document: het is een militante daad.”

Handvest voor Gendergelijkheid: de Stad Brussel engageert zich concreet

Het Handvest voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat werd opgesteld in samenwerking met de interdisciplinaire structuur voor onderzoek naar gender, gelijkheid en seksualiteit (STRIGES) van de ULB en de culturele instellingen, wil de culturele actoren van de Stad Brussel mobiliseren rond het thema van genderdiscriminatie en hen steunen in hun inspanningen om gelijkheid te bereiken.

Dit project is ook een teken van zusterschap, aangezien het Handvest voor Gendergelijkheid ook wordt gesteund door Lydia Mutyebele Ngoi: “Het is hoog tijd dat we actie ondernemen tegen genderdiscriminatie in de culturele sector. Dankzij ons actieplan voor gendergelijkheid moedigen we de leden van het College aan om gelijkaardige initiatieven te nemen in hun departementen om de stad Brussel egalitairder te maken en haar diversiteit beter te weerspiegelen!

Zoals de schepen van Cultuur van de Stad Brussel zegt: “Dit charter is geen doel op zich, maar een middel om pariteit te bereiken, zowel op als achter de schermen, en om de kwestie van levenskwaliteit op de werkvloer aan te kaarten. De ondertekening van het charter door culturele instellingen is dan ook een belangrijke stap in dit omvangrijke project.

5 belangrijke werkgebieden :

Het charter is gestructureerd rond 5 thematische gebieden. Deze gebieden, gedefinieerd door de culturele podia, vormen het startpunt voor concrete acties die moeten worden geïmplementeerd om te evolueren naar een gelijke en inclusieve sector.

  1. Aanwerving: ervoor zorgen dat de aanwerving inclusief en transparant is, diversiteit respecteert en gericht is op de vaardigheden van de kandidaten;
  2. Werkomstandigheden: een werkorganisatie bevorderen die op samenwerking, participatie en flexibiliteit is gebaseerd, op basis van de specifieke kenmerken van de teams;
  3. Programmering: binnen de betrokken teams instrumenten ontwikkelen om na te denken over de verschillende manieren om meer gelijkheid en diversiteit in de artistieke programmering te bevorderen;
  4. Het budget: een genderbewuste aanpak hanteren bij het opstellen en beheren van budgetten.
  5. Communicatie: interne en externe communicatie in praktijk brengen en een inclusiviteitsstrategie implementeren voor visuele media en communicatiematerialen.

Als ondertekenaars van het charter hebben de deelnemende locaties zich ertoe verbonden om actief te werken aan één of meer concrete actiepunten in de loop van 2023. Daartoe stelt het charter een toolkit met goede praktijken voor, opgesteld door de ULB. Tegelijkertijd zal de Stad Brussel ondersteuning en opleiding bieden aan de culturele actoren.

Culturele instellingen engageren zich:

Talrijke culturele structuren hebben gehoor gegeven aan de oproep van Schepen van Cultuur Delphine Houba en Schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi. Zij omvatten La Bellone, Les Brigittines, Le Théâtre des Riches-Claires, La Montagne Magique, La Maison de la création, Le Centre Culturel Bruegel, Musée de la Ville de Bruxelles / Museum van de Stad Brussel, Musée des Égouts / Riolenmuseum, GardeRobe MannekenPis, Musée Mode & Dentelle / Mode & Kant Museum, La CENTRALE voor hedendaagse kunst, KVS, Design Museum Brussels, Le Théâtre du Parc / Koninklijk Parktheater.

“Ik ben verheugd om te zien hoe de musea, theaters, centra en andere culturele plaatsen in de stad Brussel gemobiliseerd worden om nieuwe, meer egalitaire en inclusieve praktijken in te voeren. En ik ben ervan overtuigd dat deze kerngroep van ondertekenaars de komende maanden alleen maar zal groeien,” zegt Delphine Houba.

Related News

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *