Op 9 februari stelde de Régie Foncière de la Ville de Bruxelles haar nieuwe project voor gemengd gebruik voor aan de buurtbewoners. Het project zal het principe van de 10-minutenstad, dat door de huidige meerderheid wordt gepromoot, concretiseren in het hart van de Zone van Regionaal Belang Pont Van Praet.

De presentatie vond plaats in aanwezigheid van de loco-burgemeester van Openbaar Onderwijs, Faouzia Hariche, de loco-burgemeester van Kinderopvang, Arnaud Pinxteren, de loco-burgemeester van Huisvesting, Lydia Mutyebele, en de architectenbureaus 51N4E en V+ – Trans.

Het project, waarvan de werkzaamheden begin 2025 van start gaan, omvat een middelbare school voor 700 leerlingen, een crèche voor 56 kinderen en 111 nieuwe woningen met ruimte voor bedrijfsactiviteiten. Dit alles geïntegreerd in een natuurlijke omgeving.

School

In september 2024 wordt een nieuwe middelbare school met actieve lesmethoden geopend. In eerste instantie zal het 1e niveau worden gehuisvest in een tijdelijk gebouw aan de Avenue Croix de Guerre. De nieuwe schoolinfrastructuur wordt in twee fasen geopend (september 2026 en 2027). Met deze investering van 26,3 miljoen euro breidt de Stad Brussel haar schoolcapaciteit verder uit met 700 leerlingen (28 klassen), om zo tegemoet te komen aan de schreeuwende behoefte aan plaatsen in het noorden van Brussel.

In een school met actieve onderwijsmethoden “leren de leerlingen door te doen” en wordt de uitoefening van hun eigen burgerschap sterk aangemoedigd tijdens hun hele opleiding. Deze maatschappelijk verantwoorde school plaatst leerlingen in het centrum van hun leerproces, met een voortdurende focus op experimenteren. Van hun kant zullen de leraren vooraf een trainingsprogramma volgen in actieve onderwijsmethoden, zodat ze volledig zijn toegerust.

Een specifieke vleugel is gewijd aan de onderbouw, aangepast aan de ontwikkeling van het kerncurriculum. Een tweede vleugel is gewijd aan de bovenbouw. Uitgerust met een grote sporthal, een culturele zaal en een grote refter, allemaal direct toegankelijk van buitenaf, staat deze nieuwe schoolvoorziening resoluut open voor de buurt en zal buiten de schooluren toegankelijk zijn voor bewoners en verenigingen.

“Dit project is zo ontworpen dat het perfect aansluit bij de onderwijsbehoeften van onze teams, die actieve onderwijsmethoden zullen ontwikkelen. Er komen gemeenschappelijke woonruimtes, een bibliotheek, ruimtes voor wetenschappelijke, artistieke en technologische activiteiten, een studieruimte, een grote sporthal, etc. Deze nieuwe middelbare school wordt ook uitgerust met moderne apparatuur en meubilair in overeenstemming met de ontwikkelde lesmethoden. Op deze manier reageren we op het tekort aan middelbare schoolplaatsen. Tegelijkertijd passen we ons aan de veranderende onderwijsmethoden aan en integreren we ons in het leven van de wijk”, vertelt Faouzia Hariche, locoburgemeester van Openbaar Onderwijs, die trots is op dit project, dat het aanbod van NOH vervolledigt en de continuïteit van de kleuter- en lagere school “A la croisée des chemins” (open sinds september 2012) verzekert.

Crèche

Het project omvat ook een nieuw eco-kinderdagverblijf met 56 plaatsen, dat resoluut op de natuur gericht zal zijn. De 4 afdelingen van 14 kinderen zullen worden georganiseerd rond een prachtige buitenruimte met direct uitzicht op het Moerasbos. “Deze nieuwe ecocrèche komt in een groene omgeving te liggen. De Brusselse kinderen zullen er rustig kunnen opgroeien in een kwaliteitsvolle omgeving”, zegt Arnaud Pinxteren, schepen van Kinderopvang van de Stad Brussel.

Huisvesting

“De Régie Foncière is er trots op 111 nieuwe woningen te kunnen bouwen in een stad waarvan de bevolking voortdurend toeneemt, en zo haar beleid van de ontwikkeling van betaalbare openbare woningen van hoge kwaliteit voort te zetten”, legt Lydia Mutyebele, Schepen van Huisvesting van de Stad Brussel, uit.

De 111 geplande nieuwe woningen worden verdeeld over twee blokken. Het zuidelijke blok, waarin zich ook de middelbare school bevindt, zal 82 woningen en 46 parkeerplaatsen tellen. Toekomstige huurders zullen ook gebruik kunnen maken van fietsenstallingen en gemeenschappelijke ruimtes (binnenpleinen, tuinen, polyvalente ruimtes), waaronder een gemeenschappelijke tuin op een privé binnenplein. Op de begane grond wordt 800 m² gereserveerd voor commerciële en industriële activiteiten. De woningen zullen variëren in type, met appartementen van studio tot 5 slaapkamers, waaronder 10% voor mensen met beperkte mobiliteit.

Deze woningen zullen het aanbod van huurwoningen in Neder-over-Heembeek aanzienlijk uitbreiden, waar de gemeente sinds 2023 al zo’n 185 sociale woningen heeft gebouwd: Beyseghem 184 (9 woningen), Chemin vert (61 middelgrote woningen, 72 sociale woningen), Ransbeek-Meudon (43 seniorenwoningen).

“Bien que l’objectif soit de densifier la ville, nous privilégions également les espaces verts, puisque le projet comprend un espace pour les locataires et, surtout, un parc à côté des bâtiments. En plus de ces logements, des équipements publics (parcs, écoles, crèches, etc.) créeront un tout nouveau quartier sur le modèle de la ville de 10 minutes”, ajoute Lydia Mutyebele.

Outre cet environnement vert, le bâtiment respecte les principes du développement durable : “Il est prévu d’intégrer le projet dans le réseau de chaleur de Neder-over-Heembeek grâce à l’incinérateur, dont la chaleur sera générée pour chauffer les différentes parties (habitations, école, crèche)”, conclut Lydia Mutyebele ; des panneaux photovoltaïques seront installés sur les toits, ainsi qu’un système de récupération des eaux de pluie.

Coût total des travaux : 67 822 956,10 €.

Bureau d’études : 51N4E et V+ – Trans.

Site internet : Régie Foncière de la Ville de Bruxelles

@grondregiefoncierevilledebruxelles.stadbrussel

Related News

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *