De Grondregie van de Stad Brussel maakt haar begroting voor 2024 bekend
Op maandag 18 december heeft de Brusselse gemeenteraad de begroting voor 2024 van de Grondregie goedgekeurd. Als beheerder van 3.813 woningen zet de openbare vastgoedmaatschappij haar missie voort om het privépatrimonium van de stad Brussel te beheren en te ontwikkelen, een missie waarmee ze 20 jaar geleden begon.
De belangrijkste ambitie van de Grondregie is hoogwaardige woningen aan te bieden aan burgers tegen betaalbare en gecontroleerde prijzen, met inachtneming van de territoriale diversiteit van de geïnvesteerde locaties. De huurprijzen liggen gemiddeld 15% lager dan de marktprijs.
In 2024 zullen de investeringen van de Grondregie in totaal 29,8 miljoen euro bedragen, verdeeld over verschillende niveaus: plannen en studies, de bouw van nieuwe woningen, de renovatie van bestaande woningen, onderhoud en de aankoop van een nieuwe IT-toepassing voor activabeheer. “De investeringen van de Grondregie hebben sinds het begin van de legislatuur al geleid tot de bouw van 444 zeer energiezuinige woningen. Bovendien hebben we meer dan 1.000 woningen gerenoveerd,” licht Lydia Mutyebele, schepen van de Grondregie, toe.
Ondanks de gezondheidscrisis en de ernstige impact op de bouwsector, blijft de Grondregie haar proactieve doelstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening voortzetten, zoals vastgelegd in het 750 Huisvestingsplan van de Stad. Momenteel zijn niet minder dan 21 projecten in uitvoering of in studiefase in de hele Stad Brussel.
Sinds haar oprichting 20 jaar geleden is het investeringsbeleid van de Grondregie ambitieus gebleven: “In 2024 wordt een stijging van de lopende inkomsten met 10,6% verwacht ten opzichte van de rekeningen van 2022. Deze stijging houdt geen rekening met het socialisatieproject, dat volledig gesubsidieerd wordt door het Gewest,” legt Lydia Mutyebele uit.
Ondanks de huizencrisis die al enkele jaren woedt in Brussel en de opeenvolgende crisissen die het gebied heeft doorgemaakt, blijft de schuldratio van de Grondregie redelijk. “De schuld van de Grondregie daalt, met een schuldratio van 28,46%. Dit percentage wordt gecontroleerd
door onze werkelijke terugbetalingscapaciteit, die het resultaat is van onze evenwichtige bedrijfsresultaten,” voegt Lydia Mutyebele toe.
Ter herinnering: in tegenstelling tot sociale huisvesting, die woningen aanbiedt aan mensen met een laag inkomen en waarbij bij de berekening van de huurprijs rekening wordt gehouden met het inkomen van de huurders, bestaat het aanbod van de Grondregie hoofdzakelijk uit woningen voor iedereen, waarbij de huurprijs wordt berekend op basis van de investeringskosten